maanantai 15. elokuuta 2016

Näyttävä näyteikkuna

Ensimmäinen pohdintaehtävämme tulee tässä.

Tarkoituksena oli siis valita jokin omille silmille ja ajatuksille erityisen näyttävä, pysäyttävä tai dramaattinen näyteikkuna. Tässä alla näette oman valintani, johon olen hyvin tyytyväinen. Mutta kuten sanotaan, toisen ilo on toisen kauhistus, enkä ole lainkaan varma kaikkien pitävän tätä erityisen hienona...


Kuva: http://www.weekendnotes.com/

Kyseessä on jonkinlaisen taidetarvike-liikkeen suuri näyteikkuna, jonka keskellä makaa ihmisen luuranko vatsallaan, pää sivulla ja kädet suorina vartalon myötäisesti. Jalat ovat hieman koukussa ja lantio kohollaan, mikä aikaansaa vaikutelman eteenpäinraahautumisesta, mutta totaalisesta väsymisestä kesken kaiken. Luurangon yllä leijuu ohuiden lankojen varassa riveittäin kymmeniä ja taas kymmeniä siveltiämiä, joiden harjakset osoittavat maata, luurankoa itseään. kohden.

Jo pelkästään näyteikkunan heikot värit ja tumman ja vaalean voimakas kontrasti näyttävät hyvältä, mutta kokonaisuuden viimeistelee takana selvästi näkyvä liikehuoneisto itsessään. Luurangossa ja lähestulkoon hohtavilta näyttävissä siveltimissä on sitä tietynlaista makaaberia kauneutta, joka puree minuun aivan erityisellä tapaa huolimatta siitä, että pidän myös perinteisestä sulokkuudesta ja naisellisista väreistä.

Vaikka eri ihmiset löytävät samasta kuvasta keskenään hyvin erilaisia symbolisia merkityksiä, haluan laittaa tähän ylös omat ajatukseni juuri tähän näyteikkunaan liittyen. Itsekin taiteellisena persoonana koen luurangon edustavan luovan ihmisen syvintä psyykettä eli jatkuvaa, jopa polttavaa tarvetta toteuttaa itseään mutta kuinka se vie nautinnollisenakin voimat ja huonoina päivinä jopa lannistaa alleen, kun tuhannet ideat puhkuvat lävitse ihmisen kykenemättä millään toteuttamaan niitä kaikkia. Juuri näitä ideoita symboloivat kaikki nuo siveltimet, jotka puolikaaren muodossa saattavat kuvastaa taiteilijan jatkuvaa mielentilaa aamusta iltaan, nuoruudesta vanhuuteen. Taiteellinen ihminen ei pääse sisintään pakoon, vaikka niin haluaisikin, mihin luurangon asento kenties viittaa.

Että tällaisia ajatuksia tällaisesta kuvasta, huomenna ajattelen siitä varmasti jo aivan eri tavalla...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti