keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Työssäoppimassa jälleen!

Meillä lukiopohjaisilla, joilla toisen asteen oppimäärät on jo lukion penkillä kaikki käytynä, alkoi seuraava työssäoppiminen melkein heti uuden vuoden jälkeen eli 23.1. ja jatkuu aina 17.3. asti. Tämän jakson aikana yläastepohjaiset käyvät koululla attoja.

Oma paikkani löytyi Salon Lindexistä, joka myy naisten, lasten ja vauvojen vaatteita. Miesten valikoimaa yrityksellä ei ole. Heiltä on saatavina muodin mukaista pukeutumista aina perusvaatteista ja ulkoilusta juhlallisiin asukokonaisuuksiin koruineen ja laukkuineen sekä muine asusteineen. Lindexillä on myös oma vaatemerkki, Holly & Whyte, joka on raikas ja värikäs sarja skandinaavista tyyliä parhaimmillaan.

Salon Lindexin myymälän sisäänkäynti. Entrance- eli sisääntuloalue nukkeineen jää juuri tolppien taa piiloon.

Holly & Whyte on Lindexin oma vaatemerkki. Yllä näkyy naisten osastos H&W-valikoimaa, lasten vaatteet kyseisestä mallistosta on upotettu omina telineinään muiden lastenvaatteiden sekaan. H&W:n tunnus on oranssi kukko, ja merkki löytyy jokaisesta tuotemerkin vaatteesta. Alla se näkyykin oikein erikseen kuvattuna.


Esillepanoratkaisut ovat vaatekaupoille tyypillisiä. Liikehuoneisto on rakennettu siten, että sen läpi kulkee selkeät pääkäytävät, joiden varsille on aseteltu houkuttelevan näköisiä myyntipöytiä esimerkkiasukokonaisuuksia esittelevine torsoineen, minkä lisäksi uutuuksia ja viimeisimmän muodin mukaisia tuotteita voi helposti bongailla liikkeen seinien yläosista. Sitä mukaa kun tuotteet vanhenevat, ne siirtyvät näyttäviltä paikoilta (seinältä, pöydistä) lattialle, eli T-telineisiin ja vastaaviin.

Liikkeen sisääntulossa on mallinukkejen muodostama entrance-alue, joka on kaikista näyttävin ja eniten huomiota kiinnittävin paikka myymälässä heti näyteikkunan jälkeen. Nukeille puetaan aina ne kaikista kuumimmat uutuudet. Lisäksi naisten alusvaatteiden osastolla on ikioma scene-alueensa, johon rakennetaan kampanjan mukaiset asetelmat. Tähän ei välttämättä kuulu yhtäkään torsoa tai nukkea, vaan se voi koostua myös kuvista ja muista elementeistä.

Tämän hetken trendit näin kevään korvalla (niin kuin sanotaan) ovat aikaansaaneet sen, että värit ovat lisääntyneet selvästi. Kun aloitin tammikuussa Lindexillä, nukkejen yllä oli paljon hyvin vaaleita, puuterisia sävyjä ja esimerkiksi meleerattu harmaa, vaalea roosa sekä keltainen ja haalean sinisen kaikki tummuusasteet olivat yleisiä. Vaatteiden mallit olivat väljiä ja suoria ja collegemateriaalia oli paljon yhdisteltynä kauluspaitoihin ja sifonkisiin puseroihin. Ensimmäiset kevätvaatteet tosiaan tulivat jo helmikuun puolivälin tienoilla, ja niissäkin toki toistuvat samat värit (keltainen, roosa, sininen) mutta värit ovat paljon vahvempia ja kirkkaampia, ja mukaan astui esimerkiksi väkevää, kylmäsävyistä vihreää. Mallit säilyivät suorina ja niissä on samanaikaisesti nähtävissä vahvaa 70-luvun vaikutetta että otoksia futuristisesta, vahvalinjaisesta tyylistä.

Tässä sitten hieman oppimaani sanastoa:
1. Aluri = naisten alusvaateosasto
2. Sovari = sovituskoppi
3. Assat = "accessories", asusteet. Esim. korut, laukut, huivit jne.
4. Yökit = yöasut
5. Uikit = uima-asut
6. Conte = "Contemporary", juhlallisempien vaatteiden mallisto naisille.
7. ED, "eedee" = "Every Day", jokapäiväiseen käyttöön suunniteltu arkivaatteiden mallisto naisille.
8. Hevonen, heppa = korkea ja pitkä metalliteline jossa on pyörät, siinä kuljetetaan vaatteita varaston ja myymälän välillä.
9. Pikkuheppa, poni = samanlainen kuin hevonen, mutta selvästi pienempi ja lyhyempi.
10. Elefantti = matala pyöreä metallijakkara, jossa on alla pyörät.
11. T-teline = T-kirjaimen muotoinen, yksinkertainen myynti teline, joita on ympäri myymälän lattiaa. T-telineisiin siirretyt vaatteet eivät ole enää tuoreimpia uutuuksia, vaan jo hieman vanhempaa mallistoa.
12. Entrance = myymälän sisääntuloalue, jossa seisovat naisnuket, yllään uutuusvaatteita.
13. Scene = nimensä mukaisesti ns. kohtaus, joka esittelee hetken trendikkäimpiä vaatteita ja mahdollisia saman hetken tarjouksia. Salon Lindexillä scene löytyy naisten alusvaateosaston edestä ja on hyvin näkyvällä paikalla myymälässä.
14. Häly = hälytin, vaatteeseen kaupassa kiinnitettävä muoviklipsi joka aiheuttaa hälytyksen mikäli joku yrittää varastaa tuotteen maksamatta.
15. Softit = "softwear", eli lasten sukat, sukkahousut, alusvaatteet jne.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti