torstai 1. syyskuuta 2016

10 kivaa posteria

Tarkoituksena oli siis etsiä Pinterestistä (tai vaikka muualtakin) inspiroivia julisteita, ja analysoida niitä hieman visualistin ammatilliselta näkökannalta. Mikä on onnistunutta ja missä piilee posterin juju?


1. "The Pianist"
Kuvan paino keskittyy julisteen alareunaan, johon muodostuu aiheeseen upeasti sointuvat pianon koskettimet ja joiden ääriviivana on kaupungin siluetti. Tunnelmaltaan juliste on rauhallinen, mutta hitusen karkea ollen silti hyvin tyylikäs. Typografinen valinta teksteihin on onnistunut, ja se pehmentää kuvan karkeita, jyrkkiä linjoja siroudellaan ja kaarillaan. Itsekin kyseisen elokuvan nähneenä koen julisteen mainostavan filmiä erinomaisesti, sillä yhtenä pianon mustista koskettimista tarinan päähenkilö yrittää selviytyä maailmansodanaikaisessa Puolassa, intohimonaan musiikki.



2. "Right to write"
Persoonalliseen ja kiehtovaan tapaan toteutettu juliste johdattelee silmää ympäri kuvaa ja aikaansaa labyrinttimaisen sokkelon. Sormenjälki-kuvio luultavasti vihjaa jokaisen ihmisen yksilöllisyyteen ja sivuaa siten julisteen sanomaa tukea lasten koulutusta, jotta jokainen maailmassa voisi tavoitella kohti unelmiensa elämää. Kuva on sommittelultaan klassinen, sillä pääpaino löytyy keskeltä kuvaa tekstien sijaitessa sen nurkkauksissa.



3. "Morocco"
Matkailua mainostava julitse on tyyliltään ja idealtaan erittäin klassinen, mutta juuri kaikessa selkeydessään ja graafisuudessaan kaunis ja mukava katsella. Marokkoa itseään heijastelevat dyynit, suuri kuuma aurinko ja kameliratsastajat ovat lähestulkoon ikonisia. Värimaailma sopii täydellisesti Välimerelliseen/Pohjois-Afrikkalaiseen teemaan ja minimalistinen teksti julisteen yläreunassa antaa mahdollisimman paljon tilaa kuvalle itselleen näkyen silti tarpeen hyvin. Dyynien oranssina ja siniharmaana vuorottelevat kaaret näyttävät paitsi hyvin miellyttäviltä, myös johdattavat koko kuvan läpi.



4. "Poitiers Film Festival 2016"
Todella hypnoottinen ja matemaattinen verkkokuvio näyttää kiinnostavalta ja hyvin dramaattiselta mustaa pohjaa vasten. Vaihtelevat tiheyserot, verkon "venyminen ja kaareutuminen" ovat näköaistille houkuttelevia ja saavat katseen hakeutumaan koko julisteen läpi. Paksut, isoin kirjaimin muotoillut tekstit toimivat hyvänä kontrastina siroille viivoille, jotka muodostavat tuijottavan pöllön kasvot. Kyseinen jule on lisäksi yksi suosikkejani näistä kymmenestä :)



5. "My week with Marilyn"
Äärimmäisessä minimalistisuudessaan juliste on huomiotaherättävä ja joukosta erottuva. Marilyn Monroen ikoniset punahuulet ja kauneuspilkku itsessään riittävät tekemään selväksi kenestä Marilynista todellakin on kyse, ja mielikuvaa hänestä korostavat julisteen hienostuneet typografiset valinnat. Monroe kun on tullut tunnetuksi yhtenä naisellisuuden kuuluisimmista ja ihailluimmista symboleista, jolloin fontitkin ovat varsin feminiisiä ja elegantteja. Helmenharmaa pohjaväri vain korostaa kaikkia edellämainittuja asioita ja kuvan tunnelmaa.



6. "Aquadettes"
Mustan päävärin ja sateenkaaren sävyissä kareileva juliste on olemukseltaan dramaattinen, mutta samalla arvoituksellinen jalkojen ilmestyessä tyhjyydestä ja rikkoessa veden kalvon. Se luo julisteeseen mystisen portaalimaisen tunnelman, ajatuksen siitä, että veden läpi siirtyy kokonaan toiseen maailmaan. Väriharmonia on lukuisista sävyistään huolimatta hyvin ehyt ja näyttää eloisalta ja kauniilta. Sommittelultaan kuvaan muodostuu painoa eritoten yläreunaan, mutta myös alas ja aivan keskelle, jolloin katse hakeutuu luonnostaan oikein; eli ensin kuvaan ja sitten teksteihin. Fontit sointuvat veden pyörteiden ja jalkojen piirtotyylin kanssa yhteen. Jälleen yksi ehdottomia lempparejani näistä.



7. "Sea & Vines - Food & Wine Festival"
Kyseinen posteri on ehdoton suosikkini kaikista tässä postauksessa esiintyvistä julisteista :) Se on paitsi erittäin yksinkertainen, myös äärimmäisen tyylikäs, ja mikä tässä on parasta, on julisteen tekemä pieni harhakuva; ensialkuun kauempaa katsoessa näkee pelkän viinilasin, mutta ymmärtää nopeasti siinä olevan lasin sijasta kaksi haarukkaa kohden toisiaan. Ehkä mikään muu maailmassa ei voi tiivistää paremmin ruoka- ja viinifestivaalia. Sommittelun yksinkertaisuus ja haalea värimaailma korostavat minimalistista teemaa, ja typografisena valintana koukeroinen kaunokirjoitus lisää tyylikkyyttä.



8. "St. Louis Filmmakers Showcase"
Elokuva-aiheinen juliste on tyyliltään varsin nostalginen, ja jäätelöä kuvaava kierteinen filminauha näyttää hauskalta. Myös värit ja fontit itsessään korostavat voimakkaasti retromaista tunnelmaa, ja sommittelu on varsin perinteinen, julisteen keskelle painotettu. Tekstissä mainittu "Tivoli Theatre" on luultavasti vaikuttanut voimakkaasti siihen miksi koko yleisvaikutelma on hieman sirkushenkinen :)



9. "The Pikkuinen Purtilo" :)
Erikoinen mutta hyvin koukuttava juliste/graafinen julkaisu, jonka jujuna on optinen harha. Se syntyy lukuisien viivojen täydellisestä rivistöstä, mutta jonka epäsäännöllinen aaltoilu veneen kulkiessa kuvan halki rikkoo ja saa katseen väkisinkin kiinnittymään itseensä häiritsevyytensä takia. Kuva on myös siksi hyvin onnistunut, että se on realistinen kuvatessaan veneilyssä oleellista asiaa eli aaltoja täydellisen oikein. Tykkään tästä todella, harmi vain ettei kuvassa näy tekstejä kertomassa siitä, missä kyseinen julkaisu on esiintynyt.



10. "Behancen kampanjamainos"
Iloinen ja värikäs juliste, jossa päävärinä on kuitenkin hillitty valkoisenharmaa. Se sopii parhaiten mainoksen teemaan, jossa selvästi vihjataan koulunkäyntiin, piirtämiseen ja kirjoittamiseen, ja jota heijastelevat myös kuvan itsensä elementit; piirretyt lapset, kynä ja teroittimet roskineen. (Etenkin tytön hame on kivasti tehty'!) Kokonaisuus on kiinnostava kolmiulotteisuutensa takia, ja vaikka yksityiskohtia on paljon, asettelu on väljä ja rytminen. Typografiset valinnat muistuttavat suuresti lasten ja nuorten oppikirjojen sivuja. Värit toistuvat harkitusti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti