keskiviikko 4. tammikuuta 2017

100 leijonaa - ideointiprosessi

Uuden vuoden ensimmäinen tehtävänanto piti sisällään "100 leijonaa"-sivuston ylläpitämän kilpailun, jossa tehtävänä on suunnitella perinteiselle, Suomen vaakunan kultaleijonalle nykyaikaisia lajitovereita joka palauttaisi symbolin positiivisen merkityksen ja toisi sen 2000-luvulle. Kilpailu on suomalaisen Finlaysonin ylläpitämä, joten eilen ensimmäisenä koulupäivänä etsimme alustaen tietoa yrityksestä itsestään.

Tänään uusissa pikkuporukoissa aloitettiin ajatuksien ja idean metsästys. Homma lähti liikkeelle ihan perusteista, eli tiedonhausta alkaen siitä miksi Suomen vaakuna on mikä on ja mitä sen elementit merkitsevät. Löydetyt tiedot kirjoitin ruutuvihkoon käsin ja aina nuolia piirrellen sen mukaan mikä ajatus johti toiseen. Kun perusteet olivat selvät jatkettiin tiedonhakua siten, että tutkimme miten leijonasymbolia nykyään käytetään arjessa etsien samalla selitystä sille miksi kyseinen merkki yhdistetään tänä päivänä helposti negatiivisiin asioihin. Kaikesta ajatustyöstä syntyikin monta sivua mietteitä ja muutamia nopeita piirroksia.

Loppupäivästä vapauttelimme luokan kanssa luomisen höyryjä eli piirsimme pienryhmän kanssa kukin tietyn ajan A3-paperille (1 min, 5 min, 7 min ajan) eri välineitä käytellen jonka jälkeen paperi annettiin seuraavalle ja piirrosta jatkettiin. Näin pienistä paloista parin kierroksen jälkeen muodostuu monen eri ihmisen ajatuksien tuotteita, kullakin (ainakin jonkinsukuisena) lähtäkohtana suomileijona. Todella epämääräistä sisältöä siitä loppujen lopuksi syntyi, mutta harjoituksen tarkoituksena onkin avata luomisen väylät ja raivata piirtämällä ajatuksista kaikki turha sälä ja tehdä siten tilaa fiksummille ajatuksille. Tai ainakin sinne päin.

Tuossapa abstraktia nykytaidetta parhaimmillaan.

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti