lauantai 9. syyskuuta 2017

Opintomatka Helsinkiin, osa I (29.8.)

Me YO-pohjaiset ja näyttöperusteiset aikuiset saimme tehtäväksi suunnitella käyntejä erinäisiin paikkoihin, ajatuksena nähdä Suomen kärkitason esillepanoja ja designea. Alkuun meidän piti vierailla Fazerilla, mutta heidän opastetuilla kierroksillaan ei ollut tilaa kuin vasta seuraavalla viikolla. Loppujen lopuksi lähdimme Arabiaan 29.8. Lisäksi kävimme kuvaamassa muutamia Helsingin keskustan liikkeitä ja niiden näyteikkunoita.

Alla kuvia aikajärjestyksessä, aloitimme siis keskustasta. Varsinkin Stockmannin esillepanot näyttivät mielestäni kiinnostavilta, Louis Vuittonin tyyli taasen oli hyvin omanlaisensa, ei omaan makuuni mutta ainakin erottuva. LV:n ikkuna oli kiehtova ja hyvin erikoinen ja kieli siten korkean luokan designesta. Balmuir ei tehnyt erityisemmin visuaalista vaikutusta itseeni, sillä oli aika hailakka ja pelkistetty värimaailman ja sommittelun ansiosta, mut vaatteiden ja sisustustarvikkeiden laatu oli aivan ihana.

Tässä ensimmäisekä kuvia Balmuirin liikkeestä, näyteikkunasta aloittaen.






Alla erikseen mainitsemani Louis Vuittonin näyteikkuna, jossa kullanhohtoinen kimalle valui lasin sisällä ylhäältä alas ja liikkui. En ole nähnyt vastaavaa aiemmin, ja kirkas auringonpaiste vain lisäsi näyttävyyttä kun sai kaiken sädehtimään. Nuo näyteikkunan keskellä olevat kengät olisin mieluusti ottanut mukaani Saloon... :D

Olisimme kuvanneet LV:n putiikkia myös sisäpuolelta, mutta emme valitettavasti saaneet lupaa siihen.


Toinen huomion kiinnittänyt ikkuna oli LV:n lähellä sijaitseva Shoes Like Candy eli Pretty Ballerinas-puoti. Kupujen alla näkyvät kengät nimittäin pyörivät hitaasti ympäri, ja alle ripotellut kukan terälehdet tekivät kokonaisuudesta suoranaisen prinsessaunelman mutta paljon luovemmalla tapaa kuin vain laittamalla vaaleanpunaista vaaleanpunaisen päälle. Todella suloinen, mutta ei liian lapsenomainen ikkuna.


Stockmannin laukkuhyllyihin taasen sopi hyvin musta väri ja viereen asetellut näyttävät viherkasvit. Kuvan värimaailma miellytti muutenkin omaa silmää, vaikka laukut ja muut tuotteet itsessään olivat aika neutraali näky omaan makuuni.




Arabia-Iittalan Design Centressä olimme opastetulla kierroksella ja saimme kuulla paikan ja kuuluisien tuotteiden historiasta. Lisäksi pääsimme käymään Heljä Liukko-Sundströmin ateljéssa keskuksen yläkerrassa, mistä tosin ei saanut ottaa kuvia.

Ensimmäisenä pääsimme saliin, jossa Fiskarsin myyntimenestyksistä oli tehty tilataidetta. Erityisen näyttävässä roolissa olivat Fiskarsin oranssit sakset, mikä tosin ei liene ihme, sellaiset kun löytyy takuulla lähes joka taloudesta. Fiskars-tilan jälkeen oli korkeassa ja valoisassa salissa Arabia/Iittalan astioiden esillepanoja.



 



Muumien nurkkaus oli suosikkini, sillä sen värikkyys mutta tasapainoisuus kiinnitti heti huomion. Toisaalta olen ollut muumien fani jo aivan pienestä saakka ja keräillyt noita astioita liki koko elämäni, joten liekö laisinkaan ihme että viihdyin. :)



Yksi suosikkiesittelyjäni oli pitkä pöytä, jossa oli aikajanalle laitettu esille kaikki Arabian kahvikupit tasseineen aina alusta asti näihin päiviin. Oli kiinnostavaa nähdä, miten tiennyinä aikakausina on vallinnut ihan selkeästi omat tyylinsä ja muotonsa. Alla näkyvä osa aikajanaa on valittu ihan siitä syystä että keskellä näkyvä mustareunainen kahvikuppisarja löytyy myös meiltä kotoa ja on nähty niin monessa juhlallisuudessa vuosien aikana että ihan vanha olo itselle tulee. :D Ainoastaan hyvässä mielessä siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti